David Bakradze odchodzi ze stanowiska przewodniczącego Europejskiej Gruzji

David Bakradze lider Europejskiej Gruzji ogłosił plan rezygnacji ze stanowiska przewodniczącego partii.

Bakradze, który piastował tę funkcję od powstania partii w 2016 r., zapowiedział, że nie będzie kandydował na przewodniczącego na zbliżającym się kongresie partii, który ma się odbyć najpóźniej w maju.

Jako powody swojej decyzji podał „potrzebę odnowienia”, a także wzięcie odpowiedzialności za „złe” wyniki swojej partii w wyborach parlamentarnych 31 października.

,,Zdecydowałem się nie ubiegać się o stanowisko przewodniczącego partii na europejskiej konwencji gruzińskiej, która odbędzie się w maju.” – powiedział podczas briefingu w biurze partii David Bakradze.

Po oświadczeniu Bakradze, były burmistrz Tbilisi Gigi Ugulava również oświadczył, że nie planuje ponownie ubiegać się o stanowisko na zbliżającym się kongresie partii. Na tym samym spotkaniu jeden z przywódców partii, Giga Bokeria, zauważył, że chociaż szanuje decyzje Bakradze i Ugulavy, nie zgadza się, że „to jest właściwy moment, aby przywódcy [partii] ustąpili”. „Planuję pozostać aktywnym w polityce.” – dodał Bokeria.

Europejska partia Gruzja odłączyła się od Zjednoczonego Ruchu Narodowego na początku 2017 r. po wyborach parlamentarnych w 2016 r. Partia po raz pierwszy samodzielnie wzięła udział w wyborach parlamentarnych 31 października 2020 roku i zebrała 3,79 proc. głosów, otrzymując pięć mandatów parlamentarnych.

Jedna odpowiedź do “David Bakradze odchodzi ze stanowiska przewodniczącego Europejskiej Gruzji”

Możliwość komentowania została wyłączona.